2,5 l water
1 kip à 1,5 kg
1 grote ui, uiteinden eraf zodat hij blijft staan
150 g gemberwortel, gehalveerd
10 cm daikon of pastinaak (optioneel)
15 steranijs (10-15 g)
4 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 zwarte kardemompeulen (optioneel maar wel lekker)
1 el korianderzaad
1 kippenbouillonblokje
30 g kandijsuiker of 1 el fijne kristalsuiker
15 g zeezout
300-375 g gedroogde platte rijstnoedels of verse ho fun noedels
versgemalen zwarte peper
4 el vissaus (of meer naar smaak)
Voor de garnering
korianderblad, gescheurd of grofgehakt
3 lente-uitjes, in de lengte in reepjes, geweekt in koud water tot ze zijn opgekruld
1 rode of witte ui, in dunne ringen
blaadjes van een paar takjes Thais basilicum en/of Mexicaanse koriander (als je die kunt vinden)
versgemalen zwarte peper
rawits of andere chilipepers, in ringetjes (optioneel)
partjes limoen
Meet het water af in een pan waar de kip in past en breng aan de kook. Snijd overtollig vel en vet rond de holte en de nek van de kip weg en leg de kip in het kokende water. Zorg dat de kip helemaal bedekt is; voeg zo nodig nog wat water toe. Breng opnieuw aan de kook en laat vervolgens 30 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken. Schep af en toe het schuim eraf voor een heldere bouillon.
Rooster in een grillpan of koekenpan de ui, de gember en de daikon aan beide kanten en voeg dan toe aan de bouillon. Rooster in dezelfde grillpan de steranijs, de kruidnagels, het kaneelstokje, eventueel de zwarte kardemompeulen en het korianderzaad tot de aroma’s vrijkomen en voeg met het bouillonblokje, de kandijsuiker en het zeezout toe aan de bouillon. Laat 30 minuten zachtjes koken, tot de kip gaar is.
Haal de kip uit de bouillon en controleer of er helder vocht uitkomt als je in de dij prikt. Laat afkoelen. Schep de groenten en de specerijen uit de bouillon en gooi weg. Haal het kippenvlees van het karkas en snijd op de draad in stukjes.
Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
Verdeel de noedels over kommen. Leg de kip erop, garneer met de koriander, de lente-ui, de rode ui en het Thais basilicum. Breng op smaak met een snufje peper en eventueel wat chilipeper.
Breng vlak voor het serveren de bouillon op smaak met de vissaus. Proef bij elke lepel die je toevoegt om te zien of de bouillon al naar smaak is. Breng aan de kook, schep de hete bouillon in de kommen en zorg ervoor dat alle ingrediënten met bouillon bedekt zijn. Besprenkel met wat limoensap en serveer direct met meer garnering.
Tip: Vervang de noedels door linguine of tagliatelle. Gebruik de rest van de kip in een salade.
Vooruit koken: Bouillon: 5 dagen / Kruiden en noedels: 2 tot 3 dagen