Hoera! ‘Bistro Manon’ door vakjury verkozen tot Kookboek van het Jaar 2021!
Nadat op woensdag 27 oktober de zes genomineerden voor de Food and Friends Kookboek van het Jaar-verkiezing bekend werden gemaakt, heeft de 5-koppige vakjury vandaag op dinsdag 16 november in het programma Koffietijd op RTL4 Bistro Manon van Manon Proper bekroond met de titel Kookboek van het Jaar 2021.
We zijn heel trots dat Bistro Manon verkozen is tot Kookboek van het Jaar 2021!
Over Bistro Manon zegt de vakjury:
‘Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen. Dat pakt goed uit. Dit boek biedt een ruime keuze aan praktische en gezonde pasta’s, (niet al te pittige) curry’s, gezonde pizza’s, salades, noedels en zelfs twee shakshuka’s. Bijzonder handig zijn de voorraadtips, de vele bijgerechten en de brood met dipjes waarmee je de kindermagen al flink voedt. Wat een verademing dat het geen kleuterkookboek is. Als je kinderen aubergine kunt leren eten, dan kan je alles. De passende fotografie is fris, gezellig en geeft een ready to eat-gevoel.‘
Tekst: Manon Proper
Fotografie: Jeroen van der Spek
Creative direction: Maaike Koorman
Foodstyling: Ajda Mehmet
Vormgeving: Esther Snel
Redactie: Suzanne Stougie
Productiebegeleiding: Wouter Eertink
Manon Proper runt elke dag een soort mini-bistro voor zeer kritische vaste gasten: haar twee- én drieling eten van jongs af aan al smaakvol mee en zijn ware lekkerbekjes. Dit kookboek is geen speciaal kookboek voor gezinnen met jonge kinderen, maar heeft als doel het delen van recepten die lekker, gezond, toegankelijk én praktisch zijn, en bovendien flexibiliteit in de keuken bieden.
Bistro Manon biedt hoofd- en bijgerechten: je kiest het hoofdgerecht dat je die avond wilt eten en vervolgens kun je eindeloos variëren met passende bijgerechten. Met deze flexibele opzet kun je met betrekkelijk weinig moeite toch iedere dag iets anders op tafel zetten.
Combineer Marokkaanse gehaktballetjes met saffraanrijst of kies voor couscous. Serveer daarbij gegrilde courgettes of een komkommersalade. Maak een Indiase curry met gekookte rijst. Ook lekker met naanbrood of raita. Naast de (internationale) receptuur geeft Manon tips over de voorraadkast, slimme kooktechnieken en diverse basisrecepten.