– 4 el arachideolie, reuzel of ossenwit
– 3 el Pixian bonenpasta
– 6 tenen knoflook, fijngehakt, geraspt of geperst
– 40 g gemberwortel, geraspt
– 2 el fivespicepoeder
– 2 el Sichuan peperkorrels
– 2 el Shaoxing rijstwijn
– ca. 2 l kippen-, vegan umami- of groentebouillon
Sesam-knoflookdipsaus
– 100 ml sesampasta
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– groen van 2 bosuitjes, fijngesneden
– 2 el geroosterd sesamzaad (wit/zwart)
Hotpot
– 2 blokken stevige tofu, in blokken van 3 cm
– 400 g paddenstoelen, zoals shiitakes of shimeji’s
– pittig gemarineerde bief
– pittig gemarineerde kipspiesjes
– dungesneden rundvlees
– dungesneden kipfilet
– dungesneden spek
– garnalen, schoongemaakt
– visballetjes
– dumplings
– dikgesneden aardappelschijfjes
– dikgesneden zoete aardappel
– gedroogde tofuvellen, in vierkantjes geknipt
– dikke zoeteaardappelnoedels
Ook nodig
– staafmixer
Zet de hotpot op middelhoog vuur en laat de arachideolie erin heet worden. Voeg de Pixian bonenpasta toe, samen met de knoflook, de gember, het fivespicepoeder en de Sichuan peperkorrels. Bak 2 minuten, giet dan de Shaoxing rijstwijn en de bouillon erbij tot de hotpot voor twee derde gevuld is.
Doe voor de dipsaus de sesampasta met de knoflook en 100 ml water in een hoge beker. Blend met de staafmixer tot een gladde saus. Giet de saus in schaaltjes en garneer met de ringetjes lente-ui en het geroosterde sesamzaad.
Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de tofu, de paddenstoelen, de bief- en kipspiesjes, het rundvlees, de kipfilet, de aardappelschijfjes, de zoete aardappel, de tofuvellen en de zoeteaardappelnoedels op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.