Sayur lodeh uit ‘Basisboek Indonesisch’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432087
Prijs:
€ 32,50
Voor 6 tot 8 personen
Voorbereiding:
30
minuten
Bereiding:
30
minuten
Moeilijkheid:
Het is ineens een stuk frisser buiten en dus kunnen we wel wat comfort food gebruiken. We delen graag het recept voor Sayur lodeh, oftewel groentenstoofschotel met kokos en tempé, uit Basisboek Indonesisch met je! Francis: “Dit is typisch een gerecht dat niet mag ontbreken op een rijsttafel. Je kunt het maken naar je eigen voorkeur, omdat zoveel groenten goed combineren met kokos. Persoonlijk kies ik er wel voor om altijd bamboescheuten toe te voegen. Die hebben zo’n unieke smaak, wat echt typerend is voor deze sajoer. Door de kruiden en specerijen is deze sajoer de volgende dag nóg lekkerder, dus maak genoeg voor 2 dagen.”
Ingredïenten

– 1 grote ui, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, gehakt
– 1-2 el sambal oelek
– 10 g trassi
– 1 tl ketoembar
– 3 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd
– snufje zout
– zonnebloemolie
– 3 Indonesische laurierbladeren
– 2 stukken laoswortel van 1 cm
– 1 runderbouillonblokje
– 1 kippenbouillonblokje
– 250 g sperziebonen, in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden
– 1 liter warm water
– 1 el suiker
– 500 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt
– 200 g tempé, in plakken van 2 cm gesneden
– 400 g babymaïs, uit blik, uitgelekt, in plakjes van 2 cm gesneden
– 75 g santen, grofgehakt
– 50 g petéhbonen (optioneel), in reepjes gesneden
– rijst, om erbij te serveren

Bereiding

1. Maak een boemboe van de ui, knoflook, sambal oelek, trassi, ketoembar, kemirinoten en zout.

2. Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een pan en fruit de boemboe tot het begint in te dikken. Voeg de laurier- bladeren en laos toe en laat het iets koken. Verkruimel het kippenbouillonblokje en runderbouillonblokje boven de boemboe en roer het door.

3. Voeg de sperziebonen en 1 liter warm water toe en breng de bouillon zachtjes aan de kook. Voeg de suiker, bamboescheuten, tempé en babymaïs toe en laat de bouillon nog een paar minuten borrelen.

4. Voeg de santen en de petéhbonen toe en laat de soep rustig stoven tot de kokos opgelost is en de saus gebonden. Haal de pan van het fornuis, leg een deksel net niet helemaal op de pan, en laat de groenten nog even garen in de hete vloeistof. Serveer met rijst.