125 g kousenband of sperziebonen, in stukken van 2 cm gesneden
150 g Chinese kool, in dunne repen gesneden
200 g kangkung (waterspinazie)
150 g taugé, schoongemaakt
zonnebloemolie, om te frituren
150 g tempé, in blokken van 2 cm gesneden
250 g tahoe, uitgelekt, drooggedept, in blokken van 2 cm gesneden
200 g aardappelblokjes, drooggedept
1 komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten verwijderd, in stukjes van 1 cm gesneden
gebakken uitjes
kroepoek oedang
Pindasaus
100 g ongezouten pinda’s, geroosterd
1 teentje knoflook, grofgesneden
3 rawits, grofgesneden
10 g trassi*
½ tl kentjoerpoeder
½ tl zout
15 g gula djawa, fijngesnipperd
1 el azijn
1 kaffirlimoen, gewassen, gehalveerd
1. Breng een pan een ruim water aan de kook en blancheer hierin de kousenband 2 minuten. Schep uit het water en in een vergiet om uit te lekken.
2. Blancheer in hetzelfde water de koolrepen 1½ minuut. Blancheer daarna de kangkung 1 minuut en als laatste de taugé 1 minuut. Laat alle groenten uitlekken.
3. Verhit intussen de zonnebloemolie in een wok of pan. Frituur eerst de tempé en daarna de tahoe in de hete olie goudbruin. Schep de blokjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op wat vellen keukenpapier.
4. Frituur de aardappelblokjes in de hete olie lichtbruin. Schep de blokjes met een schuimspaan uit de olie, laat ze uitlekken en volledig afkoelen. Frituur ze daarna nog een keer tot ze goudbruin zijn en gaar. (Het dubbele frituren zorgt voor een knapperiger resultaat.)
5. Maak nu de pindasaus. Maal eerst de geroosterde pinda’s een beetje fijner in een grote tjobek (vijzel). Voeg steeds een ingrediënt toe – knoflook, rawits, trassi, kentjoer, zout, gula djawa en azijn. Voeg de kaffirlimoenhelften toe, duw met de ulekan (stamper) het sap eruit en laat de limoenhelften in de kom.
6. Giet beetje bij beetje heet water erbij en blijf mengen en wrijven tot de saus indikt. Controleer of de saus op smaak is.
7. Schep de kangkung, kousenband, taugé, Chinese kool, tempé, tahoe, aardappelblokjes en komkommer door de saus. Serveer de lotek met gebakken uitjes en gebroken kroepoek eroverheen.
* Voor een vegetarische variant vervang je de trassi door 1 maggiblokje.