Glasnoedelsalade uit ‘The Curry Guy Thai’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432568
Prijs:
€ 22,50
Voor 2 personen
Voorbereiding:
15
minuten
Bereiding:
15
minuten
Moeilijkheid:
Met zomers weer gaat een pittige salade, zoals deze yum woon sen (glasnoedelsalade), er altijd wel in. Serveer bij een familiebarbecue en drink volgens Thais gebruik met een glas alcohol.
Ingredïenten

100 g glasnoedels
6 kerstomaten, in kwarten
4 sjalotten, gesnipperd
1 stengel bleekselderij met blad, fijngesneden
10 kleine (of een paar grote) rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
125 g varkensgehakt
10 geroosterde cashewnoten, grofgehakt
3 el grofgehakte koriander

Voor de dressing
1 el gedroogde garnalen,
10 minuten in warm water geweekt
3 teentjes knoflook, gekneusd
2 el fijngehakte koriandersteeltjes
3 rode rawit pepers of andere rode chilipepers, grofgehakt
1 el fijngeraspte palmsuiker (o.a. toko)
3 el Thaise vissaus
31⁄2 el vers limoensap

Bereiding

Laat de noedels 10 minuten weken in warm water tot ze zacht zijn of volg de aanwijzingen op de verpakking.

Maak intussen de dressing: stamp de geweekte gedroogde garnalen, de knoflook, de koriandersteeltjes, de rawit pepers en de palmsuiker 2 minuten in een vijzel tot een gladde pasta. Roer de vissaus en het limoensap erdoor. Breng indien nodig verder op smaak en zet apart.

Voeg de kerstomaten, de sjalot en de bleekselderij toe aan een slakom. Breng een pan water op middelhoog vuur aan de kook en laat de geweekte glasnoedels 2 minuten garen. Schep de noedels met een tang of een schuimspaan in een zeef en laat uitlekken. Zet apart.

Giet op 125 ml na het water uit de pan en zet terug op het vuur. Voeg de garnalen toe en kook circa 2 minuten, tot ze gaar zijn. Schep met een schuimspaan op de hete noedels.

Voeg het varkensgehakt toe aan het water en zet het vuur hoog. Roer het gehakt in het water rul. Laat circa 5 minuten koken, tot het water is verdampt en het gehakt gaar is.

Schep de garnalen op de groenten in de slakom en voeg ook het gehakt toe. Leg de glasnoedels erop en schenk de dressing erover. Dit zorgt ervoor dat de noedels niet aan elkaar plakken. Voeg de cashewnoten en de koriander toe en roer alles goed door. Serveer direct of zet eerst circa 30 minuten in de koelkast.