voor de speculaas
200 g bloem
2 el bakpoeder
50 g rietsuiker
50 g bruine basterdsuiker
100 g boter
2 el speculaaskruiden
snuf zout
5 el melk
voor de vulling
200 g amandelmeel
200 g kristalsuiker
1 ei + wat extra om te bestrijken
rasp en sap van 1 biologische citroen
handjevol amandelen, ter garnering
Verwarm de oven voor tot 180˚C.
Meng voor de speculaas alle ingrediënten tot een kruimelig deeg. Voeg steeds een beetje melk toe totdat je een samenhangende deegbal hebt. Leg het deeg weg tot gebruik.
Maak de vulling door het amandelmeel te mengen met de suiker, het ei en de sap en rasp van de citroen.
Rol nu je speculaasdeeg uit op een bebloemd werkblad tot een rechthoek met een dikte van 5 mm. Snijd het deeg in twee gelijke stukken. Leg een van de twee deegplakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besmeer met de amandelvulling. Dit mag een redelijk dikke laag zijn van ongeveer een centimeter dik. Leg de andere deegplak erbovenop en bestrijk met wat geklutst ei. Druk dan de amandelen erin en bak de gevulde speculaas in 20 tot 25 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen voordat je het in stukken snijdt.