3 el bloem + 250 g
4 kippendijfilets
50 g rijstmeel
50 g panko
peper en zout
1 tl kippenbouillonpoeder
3 eieren
zonnebloemolie, om te frituren
3–6 rawits (zie tip)
2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
1 tl suiker
8 g trassi, geroosterd (optioneel)
1 tomaat, in kleine, smalle stukjes gesneden (zie tip)
2 el gebakken uitjes
1. Strooi 3 eetlepels bloem op een bord, haal de kippendijfilets erdoorheen en schud de overtollige bloem eraf.
2. Meng 250 gram bloem, het rijstmeel en de panko door elkaar in een kom. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en het kippenbouillonpoeder.
3. Klop de eieren los met 3 eetlepels water in een tweede kom.
4. Dompel de bebloemde kip in het eimengsel en haal dan door het bloempankomengsel. Herhaal dit nog twee keer zodat er een dikke paneerlaag ontstaat. Zet de gepaneerde kip minstens 20 minuten in de koelkast.
5. Verwarm intussen de zonnebloemolie in een wok op matig tot hoog vuur. Frituur de rawits en knoflook in de hete olie tot de knoflook lichtgoudbruin is. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
6. Frituur de gepaneerde kip (zo nodig per 2 stuks) goudbruin in de hete olie. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
7. Doe de gefrituurde rawits en knoflook met 1 theelepel zout, de suiker en eventueel de trassi in een brede tjobek en maal fijn met de ulekan. Voeg de tomaat en gebakken uitjes toe en maal ze ook fijn. Giet nu 2 eetlepels van de nog hete olie erbij en schep om.
8. Voeg de gefrituurde kippendijfilets een voor een toe aan de tjobek en plet ze met de ulekan totdat ze gebroken zijn. Als de tjobek te vol wordt, haal dan de geplette stukken kip eruit en doe ze er later weer bij.
9. Schep zodra alle kipstukken geplet zijn het mengsel om tot alles goed gemengd is. Het gerecht is klaar om te serveren. Het is een gerecht dat meteen gegeten moet worden. Bewaren kan, maar het wordt er niet lekkerder op.
Tip: Wil je dit gerecht liever niet te pittig maken, gebruik dan geen rawits maar 1 rode chilipeper en ½ rode paprika zonder zaadlijsten. Ook deze ingrediënten moet je frituren zoals omschreven in stap 5.
Tip: In plaats van 1 gewone tomaat, kun je ook 2 langzaam geroosterde tomaten gebruiken; die zijn veel intenser van smaak, dus een prachtige toevoeging aan dit recept. Snijd de tomaten in kwarten, vet ze lichtjes in en rooster ze 1 uur in een oven op 150 °C.