1 hele biologische kip (1,2 kg)
25 g roomboter, op kamertemperatuur
1 biologische citroen
1 tl sumak
1 el korianderpoeder
grof zeezout
1 kg Cyprusaardappels (of een ander vastkokend ras), geschild en in vieren
4 tenen knoflook, gepeld
6 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 el olijfolie
Erbij
beetgare broccoli of andere groente (optioneel)
Verder nodig
braadslede met hoge randen of aardewerken ovenschaal
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
Leg de kip in een grote braadslede met hoge randen. Wrijf het vel van de kip helemaal in met de zachte roomboter. Knijp het sap van een halve citroen uit over de buitenkant en de binnenkant van de kip.
Bewaar de andere halve citroen en de uitgeknepen citroenhelft.
Bestrooi de kip helemaal met sumak, korianderpoeder en veel grof zeezout. Vergeet niet de binnenkant van de kip te bestrooien. Vul de kip met de bewaarde citroenhelften.
Leg de aardappels en knoflook rondom de kip in de braadslede. Haal de blaadjes van de takjes tijm en de naalden van het takje rozemarijn en strooi ze over de aardappels.
Bestrooi de aardappels met zeezout en besprenkel ze met de olijfolie. Het lijkt alsof het niet genoeg is, maar de aardappels gebruiken ook het braadvocht van de kip om in te garen. Zet de braadslede in het midden van de oven en rooster de kip en de aardappels 3 uur. Bedruip ze ieder uur met het braadvocht. Tip: til hiervoor de kip omhoog zodat de poten omlaag wijzen, en al het braadvocht uit de binnenkant van de kip naar buiten stroomt.
Verhoog de oventemperatuur tot 200 °C. Rooster de kip en de aardappels nog 15 minuten om het vel van de kip krokant te maken en de aardappels te voorzien van een goudbruin, knapperig randje.
De kip is gaar als het vocht uit het dikste gedeelte van de dij helder is.
Haal de braadslede uit de oven en laat de kip 15 minuten rusten alvorens te serveren.
Iedere groente is hier lekker bij. Ik maak hier graag beetgare broccoli bij en gebruik het braadvocht van de kip als dressing voor de broccoli.