Fattoush-salade met pita uit ‘Een ode aan groenten’
Auteur(s):
ISBN:
9789461432506
Prijs:
€ 40,00
Voor 4 personen
Voorbereiding:
minuten
Bereiding:
minuten
Moeilijkheid:
Deze fattoush is behoorlijk verslavend… De tomaat-brood-olie combinatie heeft hier een Arabisch tintje waarbij het sponzige brood al de sappigheid van de tomaten gulzig opslurpt. Binnen 10 minuten op tafel!
Ingredïenten

125 ml extra vierge olijfolie
60 ml citroensap, plus citroenparten om erbij te serveren
3 tenen knoflook, geplet
6-8 tomaten in verschillende vormen en maten, in plakjes
3-4 snackkomkommers, grofgehakt (of fijngeschaafd op de mandoline, als je zin hebt)
1 rode paprika, gesneden
1/2 rode ui, gesnipperd
1/8 tl gemalen sumak
1 el peterselie, fijngehakt
1 el munt, fijngehakt

Knapperige pita
4 kleine pitabroodjes of 2 grote pitabroodjes, in driehoeken
2 el olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Meng de extra vierge olijfolie, het citroensap en de knoflook in een kom door elkaar om een dressing te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Leg zoveel mogelijk tomaat en snackkomkommer op een schaal, samen met de rode paprika en rode ui. Bestrooi met de sumak, besprenkel met 60 ml dressing en laat even staan zodat de smaken kunnen mengen.

Haal voor de knapperige pitabroodjes de pitadriehoeken door de olijfolie, verspreid ze over een bakplaat en bak ze in 10 minuten goudbruin en krokant. Leg de pitadriehoeken op de schaal. Bestrooi met verse peterselie en munt en dien meteen op. Geef de citroenparten en dressing er apart bij.

Tip Pitabroodjes kun je dichter bij de houdbaarheidsdatum vaak kopen met korting. Pak je voordeel en gooi ze in de diepvries om ze te gebruiken voor dit recept, of bak ze gewoon zoals hierboven aangegeven en serveer met wat voor romige zaligheden je ook in de koelkast hebt staan.

Shortcut Rooster de hele pitabroodjes in je broodrooster, om ze vervolgens te verkruimelen in kleinere stukjes en serveer.