Voor de marinade
• 3 guajillopepers (o.a. online) of 2 el gerooktepaprikapoeder
• 2 anchopepers (o.a. online) of 1 el chilipoeder
• 1 el knoflookpoeder
• 1 el uienpoeder
• 1 el zout
• 1 tl gedroogde oregano
• 1 tl komijnpoeder
• 85 g ananas, in blokjes
• 10 maïstortilla’s
Voor de toppings
• 1 ui, gesnipperd
• 175 g ananas, in blokjes
• grofgesneden korianderblaadjes
• partjes limoen, om mee te serveren
De Spaanse term al pastor betekent ‘op herderswijze’ en verwijst naar de manier waarop het hoofdingrediënt wordt gemarineerd. Oorspronkelijk werd de marinade voor varkensvlees gemaakt, geïnspireerd op een lamsgerecht dat Libanese immigranten meenamen naar Mexico. In dit recept is het vlees vervangen door bloemkool voor een heerlijke veganistische taco.
Maak eerst de marinade. Verwijder als je de chilipepers gebruikt de steeltjes en de zaadjes. Breng een grote pan met water op hoog vuur aan de kook. Voeg de chilipepers toe, zet het vuur uit en laat 10 minuten staan. Haal de chilipepers uit de pan en bewaar het water.
Voeg de chilipepers (of het gerooktepaprikapoeder) met het knoflookpoeder, uienpoeder, zout, de gedroogde oregano, het komijnpoeder, de ananasblokjes en 90 ml chilipeperwater toe aan een keukenmachine. Pureer glad.
Snijd de bloemkool van boven naar beneden doormidden en daarna in plakken van 1 cm breed. Voeg toe aan een hersluitbare zak. Schenk de marinade erbij, zorg dat de bloemkool goed is bedekt en laat 30 minuten tot 1 uur marineren.
Verhit een comal of gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur en vet in met plantaardige olie. Leg de bloemkoolplakken met de marinade meteen op de comal of in de koekenpan en bak 3 tot 5 minuten per kant.
Verwarm de tortilla’s kort in een schone comal of gietijzeren koekenpan. Stel dan de taco’s samen: verdeel de bloemkoolplakken over de tortilla’s, gevolgd door de ui en de ananas en bestrooi met koriander. Sprenkel de salsa erover en serveer met partjes limoen.