190 g quinoa
2 el geroosterde sesamolie
2 el extra vergine olijfolie
1 el sojasaus
geraspte schil en sap van 2 onbespoten citroenen
450 g heel verse tonijn, sushikwaliteit, in blokjes
280 g knapperige groenten, zoals peultjes, bimi (babybroccoli) of groene asperges, in stukjes
1 Libanese komkommer, in plakjes
1 Blue meat radijs (indien verkrijgbaar) of andere radijs, in plakjes
140 g ingemaakte wortels, in stukjes
100 g jonge rucola,
erwtenscheuten of jonge spinazie
40 g pompoenpitten, geroosterd
fleur de sel en versgemalen zwarte peper
2 el sesamzaad, geroosterd
Rooster de quinoa 3 tot 5 minuten in een kleine pan tot hij begint te geuren. Roer regelmatig. Voeg 350 ml water toe en breng aan de kook. Dek de pan af en zet het vuur laag. Laat 13 tot 15 minuten sudderen, tot het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten afgedekt rusten. Roer de quinoa los met een vork en laat nog 10 minuten afkoelen.
Bereid de saus. Meng in een kleine kom de geroosterde sesamolie, de olijfolie en de sojasaus en voeg de schil en het sap van de citroenen, ½ theelepel fleur de sel en ½ theelepel zwarte peper toe en meng met een garde.
Verdeel de quinoa over vier kommen en schep daarop de blokjes tonijn, de knapperige groenten, de komkommer, de radijs, de ingemaakte wortels, de jonge rucola, erwtenscheuten of spinazie en de pompoenpitten. Bestrooi met een beetje fleur de sel en zwarte peper, besprenkel met de saus en bestrooi met het sesamzaad.