Spinaziepasteitjes (‘fatayer sbenekh’) uit ‘Bayrut’
Uit:
Bayrut
Auteur(s):
ISBN:
9789461433046
Prijs:
€ 29,95
Voor 20 stuks
Voorbereiding:
45
minuten
Bereiding:
45
minuten
Moeilijkheid:
Er zijn eindeloos veel verschillende soorten Libanese pasteitjes. Hisham Assaad kiest als vulling voor spinazie en voegt hier sumak en olijfolie aan toe, waardoor de milde spinazie een zure kick krijgt. Geniet ervan!
Ingredïenten

Voor de vulling
• 1 kg verse spinazie, gewassen en uitgelekt
• 2 tl grof zeezout
• 250 g uien, heel fijn gesnipperd
• 1 el sumak
• 1 el citroensap
• ½ tl citroenzuur (natuurvoedingswinkel)
• 1 tl chilivlokken
• 3 kleine el olijfolie

Voor het deeg
• 300 g bloem
• 1 tl fijn zout
• 3 tl suiker
• 60 ml olijfolie, plus extra voor invetten en bestrijken
• 100 ml water

Bereiding

Begin met de vulling. Snijd de spinazie grof en wrijf het grove zeezout erdoor. Laat de spinazie in een vergiet in de gootsteen 30 tot 60 minuten uitlekken. Knijp er daarna zoveel mogelijk vocht uit, doe de spinazie in een kom en zet opzij.

Wrijf de ui en sumak door elkaar en voeg dit mengsel toe aan de spinazie. Roer het citroensap, citroenzuur, de chilivlokken en olijfolie erdoor en laat 2 uur marineren, of zet een nacht in de koelkast.

Maak het deeg: meng in een kom de bloem, het zout en de suiker met de olijfolie en wrijf die erdoor tot het eruitziet als grof zand. Schenk er scheutje voor scheutje het water bij, meng het met je handen door de bloem, tot een deegbal ontstaat. Dek af met een theedoek en laat 30 minuten rusten.

Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C.

Giet overtollig vocht uit de vulling. Pak wat van het deeg en rol het op een met olie ingewreven aanrecht uit tot het ongeveer 3 mm dik is, of zo dun mogelijk. Steek er met een koekjesvorm of glas cirkels van 11 cm uit.

Schep wat van de vulling op een deegcirkel, bestrijk de rand met wat water en knijp een kant van de cirkel samen, tot het midden. Til de nog geopende kant van de cirkel op en knijp die ook dicht tegen de zijkanten aan (zodat je een piramide krijgt van naden, zoals op de foto). Gebruik eventueel minder of meer vulling, afhankelijk van hoe eenvoudig je de pakketjes kunt sluiten zonder dat de vulling eruit komt. Bestrijk de pasteitjes rijkelijk met olijfolie en leg ze op een bakplaat.

Bak ze 12 tot 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn aan de boven- en onderkant. Laat ze iets afkoelen en dien ze op.

Opmerking: je kunt de ongebakken pasteitjes in een enkele laag invriezen tot ze hard zijn, en vervolgens in een diepvrieszakje doen. Bak ze 15 tot 20 minuten in een tot 200 °C voorverwarmde oven.