Kip ’tikka masala’ uit ‘The Curry Guy één pan’
Auteur(s):
ISBN:
9789461433084
Prijs:
€ 29,95
4 personen
Voorbereiding:
30
minuten
Bereiding:
30
minuten
Moeilijkheid:
Laat je inspireren door de lekkerste kookboeken en recepten, zoals deze kip ’tikka masala’ uit ‘The Curry Guy één pan’. Ga zelf aan de slag en experimenteer erop los!
Ingredïenten

• 4 el ghee of koolzaadolie
• 2 uien, gesnipperd
• 2 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)
• 2 el amandelmeel
• 2 el kokosmelkpoeder (o.a. toko)
• 1 el kerriepoeder of kruidenpoeder, kant-en-klaar of zelfgemaakt
• 1½ el paprikapoeder
• 2 el tandoori masala, kant-en-klaar of zelfgemaakt
• 300 g tomatenblokjes uit blik
• 1 tl suiker (meer of minder naar smaak)
• 250 ml kippenbouillon of water
• 800 g gegaarde kip tikka, restjes gegaarde kip of rauwe kip, in stukjes
• 1-2 tl rode voedingskleurstof in poedervorm (optioneel)
• 200 ml single cream of slagroom (meer of minder naar smaak)
• sap van 1 citroen
• 1 el gedroogd fenegriekblad (kasoori methi, o.a. toko)
• zout, naar smaak
• 1 tl garam masala, kant-en-klaar of zelfgemaakt
• 4 el fijngehakte koriander

Bereiding

Je kunt echt heel veel doen met een kip tikka masala om hem helemaal naar je smaak te maken. Sommige zijn heel zoet en romig, andere zijn wat hartiger en bevatten minder room – je kunt er alle kanten mee op. Proef gewoon tijdens het koken en pas hem naar smaak aan. Kip tikka masala heeft meestal een dieprode kleur vanwege de rode voedingskleurstof. Deze voegt weinig tot geen smaak toe, dus laat hem gerust weg als de kleur je niets kan schelen. Ik heb aan de curry op de foto geen voedingskleurstof toegevoegd.

Verhit de ghee of koolzaadolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak in circa 5 minuten zacht en glazig. Roer de knoflook gemberpasta erdoor en bak circa 30 seconden op middelhoog vuur.

Voeg het amandelmeel, kokosmelkpoeder, kerriepoeder of kruidenpoeder, het paprikapoeder en de tandoori masala toe en roer tot de ui is bedekt. Vanwege alle specerijen zal de ui er vrij droog uitzien. Roer de tomatenblokjes, suiker en circa 125 ml van de kippenbouillon of het water erdoor. Haal van het vuur, laat iets afkoelen en pureer de saus glad.

Schenk de gepureerde saus terug in de pan op middelhoog vuur. De saus is nu nog veel te dik, dus voeg de rest van de kippenbouillon of het water toe en breng aan de kook. Voeg de gegaarde of rauwe kip toe. Rauwe kip moet goed gaar worden in de pruttelende saus, dus voeg indien nodig meer water of bouillon toe. Roer alleen als de saus aanbakt. Als je een pan zonder antiaanbaklaag gebruikt, zal de saus tegen de wand van de pan karamelliseren. Schraap deze aanbaksels terug in de saus voor extra smaak.

Als de kip verwarmd/gaar is, kun je de curry afmaken. Laat de saus inkoken als hij te dun is of roer er wat water of bouillon door als hij te dik is, tot je tevreden bent met de consistentie. Voeg eventueel de rode voedingskleurstof toe. Roer de slagroom en het citroensap erdoor. Voeg de gedroogde fenegriekblaadjes toe door ze tussen je vingers boven de saus fijn te wrijven. Breng op smaak met zout. Bestrooi met de garam masala en garneer met de gehakte koriander.

Maak het jezelf makkelijk
Als je de saus pureert, lijkt hij op de saus die je bij de meeste curryhuizen ziet. Je kunt deze stap echter ook overslaan en gewoon verdergaan met het recept. Voeg de bouillon of het water dan in porties toe, tot je tevreden bent met de consistentie.